Categories
Modul Pantas Matematik

Jangan Hafal Pecahan, Nanti Anak-anak Rugi Markah.

Pernah keluar dalam peperiksaan bulanan tahun 6, soalan Matematik kertas 2 minta murid lorekkan 1/4 dari pada gambar.Tapi gambar pecahan yang diberi itu sebanyak 12 bahagian.

Bukannya empat. Maka sangat ramai murid keliru dan terus lorek 4 bahagian dari 12 bahagian.Lebih dari separuh murid tahun 6 salah! Melorek 1/4 dari 12 bahagian pun salah padahal sepatutnya ia menjadi soalan bonus sahaja.

Ini kerana mereka gagal faham konsep pecahan setara.Pecahan setara antara topik yang sangat ditekankan dalam latih tubi Modul Pantas Matematik ini.

Lihat saja gambar ini, ini sebahagian dari ribuan soalan yang terkandung dalam Ebook Modul Pantas Matematik.Dan, hampir semua guru akan minta murid mereka hafal 1/4 = 0.25 = 25%. Hubung kait antara pecahan, perpuluhan dan peratus ini biasanya semua guru wajibkan murid mereka hafal dah.

Tapi bila keluar sahaja soalan minta tukarkan 4/16 kepada perpuluhan, murid terkial-kial nak jawab. Yang sedihnya, ramai yang salah.Ini kerana mereka hanya hafal buta tuli sahaja. Kaitan antara pecahan setara mereka tak kuasai.

Basic ini asas, namun percayalah sangat ramai tak kuasai.Sebab itu saya sangat syorkan kalian dapatkan Ebook ini untuk anak-anak yang ada di tahun 3-6.

Latih tubi untuk kukuhkan anak-anak dalam pecahan sangat ditekankan dalam 11 Modul Pantas Matematik ini.Lebih menarik, ianya bukan hanya ribuan set soalan beserta contoh sahaja. Ia disertakan dengan penerangan jelas dari aku tentang setiap sub topik ini.Cikgu Mohd Fadli Salleh ada terangkan dalam 11 video tau.

Biasa anak kita buat latihan tanpa panduan kan? Rugi lah begitu.Ebook Modul Pantas Matematik ini disertakan dengan 11 video yang boleh di download dan dilihat bila-bila masa sahaja samada dalam kereta, tengah makan, sambil baring dan santai-santai.

Jadi saya sangat-sangat syorkan kalian dapatkan Ebook Modul Pantas Matematik ini. Klik sahaja link ini untuk dapatkan ya :

[+] Tekan Disini Untuk Maklumat Lanjut

By Rammel Firdaus

Rammel Firdaus adalah bekas pensyarah di sebuah institusi pengajian kemahiran. Berpengalaman dalam mengajar subjek Matematik Kejuruteraan dan juga subjek Sains Komputer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *